„Consider că Aradul este un oraș ideal pentru o investiție imobiliară" - interviu cu Ionel Rășinar, realizat de Glasul Aradului

Fie că doresc un apartament, o casă ori un teren, de cele mai multe ori clienții își aleg locuința pe criterii emoționale, dar există și situații în care o proprietate este cumpărată în scop investițional, în acest caz prioritară fiind locația. O zonă bună va atrage întotdeauna chiriași dispuși să achite sume considerabile.

Am stat de vorbă cu reprezentantul unei agenții imobiliare din Arad, Ionel Rășinar, pentru a afla mai multe despre zonele ideale din oraș, atât ca locuință, cât și ca investiție, prețurile apartamentelor și profiturile pe care le pot scoate clienții, în funcție de zona aleasă.

O zonă bună și un apartament potrivit
Pentru început, am vrut să aflăm ce înseamnă pentru un client din Arad o „zonă bună”. „Pentru un client care dorește să achiziționeze pentru locuit, zonă bună va însemna fie aproape de cineva drag – părinți, bunici, prieteni sau copii -, fie în proximitatea locului de muncă sau a mijloacelor de transport, dacă nu deține o mașină, ori aproape de școli sau parcuri pentru copii. Pe un investitor însă îl sfătuim să se orienteze spre zonele preferate de studenți în primul rând, aceștia fiind primii dispuși să plătească pentru o locație lângă facultate, mai puțin spre zonele din cartiere. Să nu uitam, totuși, că și aici avem universități, de exemplu, în Confecții sau Micălaca. Bineințeles, zona Centrală va reprezenta întotdeauna o zonă ideală și pentru locuință, dar și pentru investiție sau chiar ca spațiu pentru o afacere profitabilă”, a spus Ionel Rășinar.

Pare mai dificil însă a ști, concret, care sunt zonele ideale de locuit pentru un client, pentru că alegerile se fac îndeosebi pe criterii emoționale. „Mi-ar fi greu să enumăr zone ideale pentru locuit pentru că 90% din clienții cumpărători care caută o locuință pentru ei fac alegerea pe criterii emoționale. O zonă bună pentru mine poate însemna o zonă proastă pentru tine. Alegerea este subiectivă, depinde de fiecare client în parte, tocmai de aceea la prima întâlnire cu clientul cumpărător încercăm să îl cunoaștem cât mai bine, să aflăm motivul pentru care cumpără, câteva detalii despre viața lui personală ș.a.m.d., asta pentru a fi siguri că vom găsi pentru el un imobil care să corespundă în totalitate cu cerința sa. Cum spuneam, pentru locuit cumpărătorii caută întotdeauna zone care să fie în apropierea intereselor fiecăruia, în special zone aproape de serviciu. Apoi se mai caută zone mai liniștite, mai ales dacă clienții au copii, cele în apropiere de parcuri sau școli, în apropiere de magazine, bănci, mijloace de transport, pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi. Realitatea este că orice zonă din Arad este o zonă ideală pentru locuit”, a adăugat agentul imo­biliar.

În ceea ce privește zonele ideale pentru investiție, ar fi de enumerat mai multe zone din Arad care se pot califica. „Sunt multe zone rentabile pentru închiriere, cum ar fi Podgoria, Intim, UTA, Malul Mureșului, Bulevardul Revoluției sau Piața Avram Iancu. În oricare din aceste zone se pot cumpăra imobile excelente pentru investiție. Zonele Intim și UTA au devenit poli pentru studenții străini, în special, iar în zonele centrale, imobilele rămân cele mai potrivite pentru spații de birouri sau apartamente în regim hotelier”, consideră Rășinar.
Conform agentului imobiliar, cele mai căutate apartamente sunt cele cu două camere: „Cele mai căutate imobile sunt apartamentele cu două camere; sunt cele mai pretabile atât pentru locuință, cât și pentru închiriere. Urmează apoi cele cu trei camere, mai potrivite pentru locuit, fiind mai greu de închiriat, la fel ca terenurile sau casele. Aproximativ 40% din clienții noștri cumpără apartamente cu două camere”.

Cum investesc arădenii
Întrebat ce condiții mai trebuie să îndeplinească un apartament, spre exemplu, pentru a obține un venit profitabil din închirierea lui, agentul imobiliar a mai explicat: „Sunt mai multe criterii importante, de care trebuie să țină cont cumpărătorii atunci când achiziționează pentru investiție. Sunt foarte importante amenajările, chiriașii caută apartamente amenajate și mobilate modern, de preferat să fie cu centrală proprie. Am întâlnit mulți chiriași care, deși imobilul corespundea ca zonă, număr de camere sau etaj cu cerința lui, deoarece încălzirea era de la CET și nu cu centrală pe gaz, au ales altă ofertă. Importantă este și suprafața utilă, care la un apartament de două camere ar trebui să fie minim 50 mp. De asemenea, îi sfătuim pe cei care doresc să închirieze să mobileze măcar cu strictul necesar bucătăria și o cameră. Într-adevăr, sunt clienți care caută și imobile nemobilate, însă aceștia sunt puțini ca număr, iar proprietarii ar putea sta o perioadă prea lungă de timp pănă să îi găsească. Desigur, dacă vorbim despre un imobil situat pe
B-dul Vasile Milea, de exemplu, este de preferat ca acesta să fie dat spre închiriere nemobilat. Și asta deoarece publicul țintă al unui astfel de imobil va fi format din avocați, notari, mediatori, medici de familie”.

Am mai fost curioși să aflăm cât de rentabil este să îți cumperi un imobil în Arad pentru investiție și în cât timp, de la închiriere, putem reuși să amortizăm investiția. Agentul imobiliar ne-a spus următoarele: „Consider că Aradul este un oraș ideal pentru o investiție imobiliară. Randamentul minim pentru chiria lunară este de 0,5% din prețul de achiziție, iar randamentul ideal este de 1%. Acest randament se poate obține și cu un buget de 60.000 Euro, ceea ce într-un oraș ca Timișoara, de exemplu, este aproape imposibil. În Timișoara, ca să închiriezi ceva cu 350-400 de euro, ar trebui să cumperi un imobil cu 80.000 Euro. În Arad am avut recent o tranzancție pentru un apartament situat în Intim, pentru care s-au dat 63.000 euro și care s-a închiriat cu 350 de euro pe lună, adică un randament lunar de peste 0,5%. Trebuie să menționez, ca și investiții excelente, și apartamentele din zona Ultracentrală, care închiriate în regim hotelier pot aduce venituri și de peste 700 de euro pe lună”.

Achiziția unei locuințe prin credit, cu scopul închirierii, este, potrivit agentului imobiliar, una dintre cele mai interesante scheme de investiție. „Este cea mai rentabilă investiție, practic plătești rata la bancă cu banii de chirie și nu este imposibil să rămâi chiar pe plus. Am avut multe cazuri, de exemplu la tranzacția descrisă am vândut acel imobil cu prețul de 63.000 euro. După achitarea avansului de 15% din preț, la o sumă finanțată de 53.500 Euro, ar veni o rată în lei de aproximativ 1.470 de lei. Apartamentul s-a închiriat cu 350 de euro pe lună, adică cu aproximativ 1.660 de lei. Așa cum spuneam, rata se plătește singură”, a încheiat Ionel Rășinar.