Din 15 august romanii pot accesa credite de pana la 140.000 euro prin "Noua Casa"

Programul „Noua Casă” va fi operaţional la 15 august, în condiţiile în care normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, a afirmat Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Guvernul a venit acum cu o nouă schemă de finanțare, ce are o serie de modificări față de versiunile anterioare.

Așa cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2020, care se aplică deja, programul "O familie, o casă", care, la rândul lui, a înlocuit cunoscutul program "Prima Casă", a fost modificat din nou, de-acum numindu-se "Noua Casă". De fapt, programul "Noua Casă" va înlocui direct programul Prima Casă, în condițiile în care, în practică, programul "O familie, o casă" nu s-a aplicat, chiar dacă a fost oficializat în aprilie.

În afară de nume, cea mai importantă modificare a programului "Noua Casă" față de versiunea anterioară - "O familie, o casă" - vizează pragurile de finanțare. Mai exact, prin programul "Noua Casă" se vor putea cumpăra locuințe de până la 140.000 de euro, atunci când vorbim despre imobile construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare și cel mult 70.000 de euro, în cazul altor categorii de locuințe, adică majoritatea apartamentelor de bloc.

Programele anterioare, "Prima Casă" și "O familie, o casă", prevedeau un singur preț maxim al unei locuințe, respectiv 70.000 de euro, indiferent de cât de veche sau nouă era respectiva locuință.

O altă schimbare apărută odată cu programul "Noua Casă" este legată de avansul minim, care va fi între 5% și 15%, în funcție de tipul de locuință achiziționat: minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor - locuințe noi și consolidate și minimum 5% - alte tipuri de locuințe.

"Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program 'Prima Casă' am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul 'Noua Casă'? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%", a afirmat Dumitru Nancu.

Apoi, noul program de finanțare a locuințelor - "Noua Casă" - elimină limita maximă a veniturilor celor care vor să obțină un credit garantat de stat pentru locuințe, întâlnită în programul "O familie, o casă". Programul ce a fost înlocuit recent impunea persoanelor interesate de obținerea unui credit garantat de stat un venit net lunar de până la 4.500 de lei, iar familiilor cu unul sau mai mulți copii, venituri de până la 7.000 de lei. De altfel, această limită nu exista nici în programul inițial "Prima Casă".

De asemenea, din noul program de finanțare a locuințelor dispar și subvențiile acordate familiilor cu copii, respectiv reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în cazul famiilor cu un copil și cu 1%, în cazul celor cu doi sau mai mulți copii. Măsura se regăsea doar în programul "O familie, o casă", nu și în "Prima Casă".

Pe de altă parte, se păstrează, de la vechiul program "O familie, o casă", posibilitatea de refinanțare a creditelor. Concret, creditele ce vor fi obținute prin noul program se vor putea refinanța, așa cum stabilește OUG 60/2009, “prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului”

"Prin programul "Noua Casă" se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv : 1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%; 2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%", se menţionează într-un comunicat al Fondului Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

 

Surse: digi 24 

           avocatnet.ro