Un interviu apărut la Glasul Aradului cu directorul executiv al agenţiei imobiliare Golden Real Estate Arad, în care puteţi afla câteva lucruri despre evoluția pieței imobiliare arădene și a previziunilor pe anul 2019. În cele ce urmează, veți citi răspunsuri la trei întrebări adresate de Georgiana Stoica, dar care stau pe limba arădenilor atunci când este vorba de tranzacții de acest tip.
Ce se va întâmpla cu piața imobiliară arădeană în anul 2019?
În media, în ultimele luni, s-au vehiculat multe scenarii. La începutul anului, puteam citi peste tot că prețurile cresc și aproape în fiecare lună mai aflam de câte un municipiu care a depășit prețul de 1.000 Eur/m.p., apoi puteam citi că piața se stabilizează, iar pe finalul anului au început să apară știri pesimiste, care ne anunțau că o să scadă piața și că o să vină o nouă criză și un crash imobiliar. Totuși, nimic din ce se întâmplă în economie nu anunță aceste lucruri, adică România are creștere economică, șomajul este redus, oamenii au unde să lucreze, nicio companie mare sau bancă nu a dat faliment. Acum lumea așteaptă să vadă ce o să se întâmple.
Personal nu agreez știrile pesimiste, în care se anunță criză, scădere de prețuri, fără să fie ceva concret, dar nici știrile extrem de pozitive.Piața e sensibilă. Trebuie să fie lăsată să funcționeze natural, în funcție de cerere și ofertă. Din punctul meu de vedere, în Arad nu cred că o să intervină mari schimbări pe piața imobiliară în 2019 sau, dacă vor fi, acest lucru nu o să afecteze numărul de tranzacții.
Cererea este încă mare, iar cumpărătorii sunt mult mai echilibrați și mai informați decât în trecut.
În primul rând trăim într-un oraș în care rata șomajului este aproape inexistent, există o criză pe piața forței de muncă. Ori, pentru a fi o criză pe piața imobiliară, ar trebui ca oamenii să nu mai muncească, să fie disponibilizați. Oamenii au însă unde să lucreze, au venituri din ce în ce mai mari și toate acestea se reflectă și într-o piața imobiliară stabilă. Oamenii își permit, deci, să își cumpere un imobil cu un credit. În al doilea rând, există încă programul Prima casă, chiar dacă volumul de credit pentru acest program a scăzut. Pentru tineri, este un program foarte bun. Vom avea, cel mai probabil, și în 2019 acest program. Deși nu sunt economist, cred că și ROBOR-ul va scădea în 2019. Cel puțin, sper să scadă. Românii sunt obișnuiți să se crediteze peste puterile lor. Pe măsură ce oamenii se vor îndatora sănătos, și ROBOR-ul va scădea.
Ce schimbări legate de creditele ipotecare se întrevăd?
De la 1 ianuarie va scădea gradul de îndatorare al creditului ipotecar, adică va fi doar de 35% – de la 45-50%, cât e acum. Asta, teoretic, ar putea să afecteze piața imobiliară, dar, în același timp sunt discuții să se elimine Coșul zilnic. Asta ce înseamnă? Când mergeai la bancă să iei un credit, banca, din venitul net, îți scădea ce rate mai aveai și un coș zilnic de subzistență, de cumpărături. Astfel, din 2000 de lei, de exemplu, se elimina coșul zilnic de vreo 400-500 de lei pe lună, iar banca să calculeze în funcție de cei 1600 de lei rămași. Cu 1600 de lei, o persoană își putea lua un credit cu o rată de aproximativ 200 de euro/lună. Acum, va scădea gradul de îndatorare, dar s-ar putea să fie eliminat și acest coș zilnic și atunci se echilibrează. Oricum, clientul trebuie să fie responsabil, de exemplu dacă își ia un credit ipotecar, pentru avans, să nu își ia și credit de nevoi personale.
Ce ne puteți spune despre prețurile imobilelor? Având în vedere că ați menționat faptul că nu vor fi mari schimbări pe piață, iar numărul tranzacțiilor va rămâne aproximativ același, am putea concluziona că nici prețurile nu se vor prea schimba.
Ce pot să mai spun e că în 2019 nu o să mai urce prețurile. Acestea se vor stabiliza în jurul valorilor din prezent. Nici nu am încredere că va fi un boom: s-ar putea să crească salariile și oamenii să se îndatoreze din nou.