Septembrie, cea mai buna luna pentru piata imobiliara

Față de lunile iunie, iulie sau august anul curent, putem observa o creștere a numărului de imobile tranzacționate, semn că piața imobiliară arădeană revine la normal. Astfel, dacă în lunile precedente media imobilelor tranzacționate (terenuri, case și apartamente) este de aproximativ 670, în luna septembrie, statisticile ANCPI arată că în județul Arad s-au vândut 877 imobile. Este cel mai mare număr de tranzacționări pe lună, de la începutul pandemiei și până în prezent.

Ce rămâne constant însă, în fiecare lună, este faptul că terenurile sunt în continuare cele mai vândute imobile în Arad. Și în luna septembrie, din cele 877 imobile vândute în total, mai mult de jumătate au fost terenuri, 495 mai exact. Dintre acestea, 333 au fost extravilane și 162 intravilane, fără construcții.

Tot constante sunt și preferințele arădenilor pentru case, în detrimentul apartamentelor. Dacă în luna septembrie s-au vândut în Arad 270 case și 112 apartamente, aproape aceeași diferență o întâlneam și în lunile precedente. 

 “Creșterea numărului de tranzacții la nivel național s-a făcut simțită și în cadrul companiei noastre, luna septembrie fiind cea în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacții încheiate de la începutul pandemiei. Există interes mare atât pentru case, cât și pentru apartamente. Dacă în septembrie anul 2019 cererea pentru apartamente era la aproximativ 75%, acum avem o pondere de 50% apartamente - 50% case. Un aport deosebit în această creștere a numărului de tranzacții, îl au și programele de creditare oferite de bănci, atât cele ipotecare, cât și programul Noua Casă. Astfel de programe reprezintă un real sprijin pentru clienții cumpărători.” , Paula Muntean, asociat vânzări Golden Real Estate.

Și la nivel național întâlnim o creștere a numărului de vânzări. În luna septembrie, în București au fost înregistrate 8.886 tranzacții imobiliare, în Cluj 2.726, Brașov 2.557 sau Constanța cu 1.806 imobile vândute.