Vând pe cont propriu sau apelez la un agent imobiliar?

Pot să-mi vând și singur imobilul! Pentru ce plătesc comision? Ce face mai exact agentul pentru mine? Astfel de întrebări stau pe buzele unor oameni atunci când își vând locuința. Am stat de vorbă cu Alexandru Răsunoiu, agent imobiliar în cadrul Golden Real Estate Arad, o companie care reușește să aibă succes în vânzări, deși există multe controverse și prejudecăți pe marginea acestui subiect.

A: Domnule Răsunoiu, am începe prin a vă întreba cui vă adresați dumneavoastră? Există o anumită categorie de persoane potrivite pentru a colabora cu un agent imobiliar?

 

A.R: Nu, contrar a ceea ce se crede, nu doar persoanele prea ocupate sau cele plecate din țară doresc să colaboreze cu un agent. Desigur că această categorie, neavând timp să fie la dispoziția posibililor clienți cumpărători pentru vizionare sau neavând posibilitatea fizică să se ocupe de actele necesare, apelează mai des la un specialist, însă noi de exemplu, avem clienți care locuiesc în Arad, însă nu doresc să se ocupe personal. Motivele sunt variate, fie vor să scape de stres, ne predau cheile și ne întâlnim la notar, fie din dorința confortului, fie am legat relații atât de puternice încât apelează la noi de fiecare dată. Noi am avut mai mulți clienți care au încheiat 4-5 tranzacții cu noi.

 

A: Ce dezavantaje are un vânzător pe cont propriu?

 

A.R: Dacă vânzătorul se ocupă singur de vânzarea propriului imobil, pe lângă faptul că va trebui să aloce mult timp pentru întregul proces, riscă să supraevalueze sau chiar să subevalueze proprietatea. Supraevaluarea apare atunci când vânzătorul este subiectiv sau proprietatea lui are o valoare sentimentală însemnată. Este greu să rămâi obiectiv ca vânzător, este normal să vrei să obții cât mai mult, dar trebuie să fii realist, iar un agent imobiliar va reuși să facă asta.

Am întâlnit și clienți care și-au subevaluat apartamentul din diferite motive, fie doreau să vândă urgent, fie nu cunoșteau prețurile practicate pe piață în acel moment. Poți vinde rapid și eficient și fără să subevaluezi imobilul. Trebuie doar să fii cât mai aproape de prețul real, iar agentul, mai ales dacă se ocupă doar de zona respectivă, cu siguranță va stabili un preț corect.

Legat de promovare, dacă alege să meargă pe cont propriu, vânzătorul cu siguranță nu va aloca un buget special pentru aceasta și va publica anunțurile doar pe site-uri gratuite. Este important să fii prezent în toate mediile disponibile. Compania noastră spre exemplu, pune la dispoziția vânzătorilor 12 surse de promovare.

Dezavantajele de a te ocupa pe cont propriu atunci când vinzi pot fi legate și de partea juridică. Există cazuri cu probleme juridice pe care le rezolvăm pentru că avem cunoștințe în domeniu (desigur dacă este nevoie apelăm la avocați, notari etc). Întâlnim cazuri în care sunt implicați mai mulți proprietari, de exemplu moștenitori, care nu reușesc să ajungă la un acord în privința vânzării, iar aici consilierea pe care o oferim, a rezolvat multe divergențe.

De asemenea, dacă vinzi tu, va trebui să dispui de mult timp pentru a răspunde la telefoane, întâlniri ( există cumpărători care programează o vizită, însă nu se mai prezintă, iar pentru o persoană ocupată poate fi frunstrant să aștepte), prezentarea imobilului, discuții legate de preț, negociere, acte, etc.

A: De ce ar trebui să apeleze clienții la dumneavoastră?

A.R: Pentru că toate dezavantajele de mai sus pot dispărea. În primul rând serviciile noastre de consultanță includ o evaluare a imobilului și informare a clientului în privința tuturor costurilor. În al doilea rând, pentru promovare ne bazăm pe mai multe surse de clienți, bugetul nostru de marketing fiind de 1.000 euro/lună. Asigurăm consiliere juridică, cheile proprietății sunt în siguranță la noi, iar vizitele se fac cu clienți calificați. Avem un mod profesionist de prezentare a proprietății și buni negociatori. Ofertele de preț se prezintă în scris, iar pentru încheierea actelor notariale noi ne ocupăm de tot.